Planteringskärl, blomlådor eller krukor. Planteringskärlen fungerar både som dekoration och som avspärrning på parkeringsplatser, gågator och torg.

Krukor för en attraktivare stadsmiljö!

En vanlig bild i den moderna stadsmiljön är imponerande idrottsanläggningar, stora köpcentrum och öppna parkeringshus där dagsljuset tränger in. Kommunerna satsar mycket på form och gestaltning för att skapa en attraktivare stadsmiljö och stora parkeringsplatser byggs eller renoveras för att göra det enkelt för bilister att besöka. På dessa parkeringsplatser installeras särskilda laddplatser för elbilar och ofta också familjeparkeringsfickor. Men i övrigt så är stora parkeringsplatser och parkeringshus fortfarande som de alltid varit: gråa och livlösa ytor utan charm...
Detta vill vi som ledande leverantör av utekrukor ändra på! 

Vi erbjuder måttanpassade krukor eller blomlådor av marmorbetong för att med växter vackert rama in parkeringslängor som har standardlängd på parkeringsfickorna (fem meter). Blomlådorna är framtagna av konstruktörer som är specialister på betong och tillverkade av sulfatresistent anläggningscement med en livslängd på minst 50 år. Ballasten är till skillnad från vanlig gråbetong, marmorkross och ger den ljusa, attraktiva färgen. Planteringskärlen är helarmerade (golv och väggar), har handslipade fasade kanter och är köldtåliga. De väger 1200 kg / styck och har en volym på ca 830 L. 

Fördelarna med blomlådorna är att de till skillnad mot andra lösningar för avspärrningar på parkeringsplatser

  • löper längs med hela parkeringsfickan och alltså skyddar de bilar som är parkerade ytterst i längan
  • är avsedda för permanent installation
  • har en höjd på 75 cm och är därmed lätta att upptäcka i backspeglar i mörker och blir inte gömda i snö
  • är tillverkade av ljus cement av allra högsta kvalitet och livslängd
  • ger med planteringar i ett välkomnande, modernt och varmt intryck för besökare
  • också kan användas för dekoration och avspärrning vid entréer, torg och gågator
  • kan beställas i valfri RAL-färg för att snabb och enkelt måla över uppkomna skador eller klotter
Planteringskärl för offentliga miljöer
Blomlådorna är relativt höga och är därför väl synliga även i dunkel. Deras rundade hörn minskar risken för svängande bilar att skrapa i blomlådorna. Till skillnad mot tungavspärrningar är dessa mycket tyngre blomlådor (ca två ton med jord i) utformade för permanent installation och skyddar parkerade bilar från genande fordon eller kundvagnar! 
Planteringskärl för offentliga miljöer
Perfektion. Planteringskärlen är utformade att exakt möta måtten för parkeringsfickor. Det estetiska värdet som planteringskärlen ger med perfekt symmetri, med vackert handslipade fasade kanter och som harmonierar med parkeringsplatsens linjemålningar är på en helt annan nivå än andra lösningar.  

Andra lösningar?

Vilka är alternativen? Vilka andra lösningar finns där ute? Faktum är att fram tills idag har det inte funnits några riktigt tilltalande alternativ till att lösa behovet av inramning av parkeringslängor vid köpcentrum, mässor och idrottsarenor. Utan man har använt linjemålning eller kantsten - som båda kan vara svåra att se i mörker och direkt täcks av snö. Eller så har man tagit till tung avspärrning som egentligen inte alls har syftet att rama in parkeringsändar. Inga av dessa lösningar uppnår emellertid målet - att skydda bilarna som står ytterst i en länga.
Och så måste man ställa sig frågan, vilka av nedanstående alternativ ser attraktiva och trevliga ut i en modern stadsmiljö?

TUNGAVSPÄRRNING - inte anpassad för parkeringar

Tungavspärrningar är avsedda enl. tillverkarna att användas som "temporära avspärrningar vid byggarbetsplatser i stadsmiljö". De består av en enkel betongklump med metallbågräcken och är inte tillräckligt tunga för permanent placering.

Tungavspärrningen på bilderna mäter tre meter vilket gör att tre stycken på rad inte når hela vägen ut eftersom varje parkeringsficka mäter 5 meter på längden. Det gör att själva syftet inte uppnås, nämligen att skydda parkerade bilar från andra bilar som svänger och riskerar att gena lite för mycket.

Bison tungavstängning består av en specialdesignad betongklump och metallbågräcken som är säkert fastsatta i betongklumpen.

Tungavspärrningar är för lätta, har icke-anpassade mått och är avsedda för att temporärt spärra av byggarbetsplatser. De är inte avsedda för att rama in parkeringslängor. Är gestaltningen estetiskt tilltalande? 

Image

TUNGAVSTÄNGNING - för låga

Tungavstängning med betongsuggor är även dessa att betrakta som temporära lösningar och inte designade att vackert rama in parkeringsplatser. Dessa betongblock är för låga och svårupptäckta i backspeglar i mörkret. Vidare är de förhållandevis lätta och är ofta tillverkade av enkel standardbetong av varierad kvalitet och livslängd.

Tungavstängning med betongblock eller betongsugga för avspärrning.

KANTSTEN MED FYLLNING - modernt tilltalande? 

En lösning man ofta ser för avspärrning och inramning av parkeringslängor är kantsten men fyllning i. Fyllningen är ofta grus, sten eller betong och fördelen är att man kan anpassa till exakta mått. Problemet med detta alternativ är dock att installationen är så låg att den är svårupptäckt i backspeglar i höstmörkret vid parkering och lätt täcks av snö. Och så var det detta med formgivning och attraktion igen...

Kantsten med fyllning
Kantsten med fyllning, grus.
Kantsten med betong

Arkitekter - rita så skapar vi!

Vi har unik möjlighet att ta fram praktiskt taget vilken form och storlek på planteringskärl som helst för professionella ändamål. Och med vilken cementklass som helst. Vidare kan vi erbjuda samtliga planteringskärl i valfri RAL-färg och dessutom kan kärlen beställas med patenterad belysning! När ritningarna är klara går det relativt fort för oss att utveckla formerna för gjutning.

Vi tar även fram bänkar, bord och andra högklassiga parkmöbler. Ytan kan finpoleras.

Anläggare, arkitekter och konstruktörer, hör av er till oss antingen med färdiga ritningar eller med idéer så kan vi tillsammans utveckla spännande och moderna gestaltningar till era professionella kunder och för en attraktivare stadsmiljö!

Planteringskärl, blomlådor, krukor för avgränsning.

Priser och leveranser

Både priser på själva blomlådorna och frakten är beroende inte bara på antal vid beställning utan också på aktuell Euro/SEK-kurs. Samma gäller för leveransen.

Det vi emellertid kan säga redan nu att till vår marknadskännedom så finns ingen annan leverantör som ens kan ta fram stora planteringskärl av armerad anläggningsbetong som exakt matchar avancerade konstruktionsritningar, som är lika flexibla och snabba på det som vi, och till lika bra pris!
Kontakta oss för priser och detaljer.

Tillverkningstiden är på endast några veckor med några ytterligare dagar om blomlådorna ska tillföras RAL-färg.

Leveranstid: normalt sett inom en vecka.