Planteringskärl för gågator & torg

Det finns en hel del stora planteringskärl för offentliga miljöer på marknaden men låt oss vara ärliga – är de väldigt snygga? Skapar de en WOW-känsla…? Ofta är de tillverkade av enkel slät, grå betong. Eller så är planteringskärlen av gjutjärn. De ser rätt lika ut och färgutbudet är minimalt… De är grå, antracit eller svarta. Man skulle nästan kunna tro att det finns en standard som alla tillverkare har att förhålla sig till, att planteringskärl i offentliga miljöer måste vara slätstrukna, färglösa och likna varandra... 

Tanken är nog att det ju är de vackra växterna i planteringskärlen som ska väcka intresse och uppmärksamhet. Men under den stora del av året som planteringskärlen står där utan färggranna blomster då? Måste de då stå där och se så tråkiga ut utan att fylla någon riktig funktion? Tänk om planteringskärlen i sig kunde ha en funktion, eller t.o.m. flera funktioner, och i sig vara ett spännande blickfång...!

Nola Kalmarurnan
Vanlig syn i stadsbilden, traditionellt planteringskärl utan karisma... 🥱

Alla förstår att planteringskärl för offentliga miljöer måste vara av en annan karaktär än krukor för hem och trädgård. Dessa planteringskärl måste ha ett armerat, extra starkt och tjockt gods. Och de ska vara tunga så att de inte välter eller stjäls. Men vi tycker inte att de måste se tråkiga ut, tvärtom!

Därför introducerar vi nu modellerna Puebla och Toledo ur Lucero-kollektionen. Dessa båda modeller tar planteringskärl för offentliga miljöer till en helt ny nivå med modernt och attraktivt snitt!

Puebla och Toldeo är banbrytande giganter som kommer i flera storlekar. De båda planteringskärlen är unika på en lång rad punkter där en utav dem är att de är tillverkade av högklassig marmorbetong. Planteringskärlens väggar är inte bara armerade med centrerad stål från botten till toppen utan marmorbetongen är uppblandad med syntetiska fibrer som ytterligare förstärker betongen.

Planteringskärl för offentliga miljöer
Puebla på bilden har högre väggar en syskonkärlet Toledo, i övrigt samma proportioner. Texturerad yta av marmorbetong och dolda Downlights lyser elegant upp planteringskärlet närområde. 

Elegans, design & ljus

Puebla och Toldeo har en unik, texturerad yta med oregelbundna linjer som ger "liv" åt ytan, som ger den en helt annan finish än den släta ytan man ser på andra stora planteringskärl på marknaden. Designen stannar inte här utan den nedre delen är smalare och ger planteringskärlet en vacker, inbyggd "fot". Det är en utstuderad och smart design för denna fot döljer två viktiga funktioner som också de är helt unika.

Den ena funktionen (option) är Downlight-belysningen som är ett patenterat system och som mycket stilfullt lyser upp området kring planteringskärlet. Belysningen har kapslingklassificering IP67 så väta är inget problem. Med RF-fjärrkontroll kan man ställa 20 olika fasta belysningsfärger eller så kan man välja automatiskt byte av färg. Och så kan man ställa hastigheter på färgbyte, man kan dimra belysningen och man kan också få den att blinka om man vill skapa extra blickfång.

Planteringskärl för offentliga miljöer
Puebla i vitt utförande. Med medföljande RF-fjärrkontroll kan man styra den integrerade Downlight-belysningen i enskilda kärl eller i grupp. Med gruppstyrning får man synkroniserad belysning! 

Flytta tyngt mycket lätt!

Den andra dolda funktionen i de större storlekarna av Puebla och Toledo är att en av de fyra nedre sidorna är öppen och designad för att föra in gafflarna från en truck eller pallyft. Så medan andra stora planteringskärl har krokar på insidan (i bästa fall) och som kräver truck eller traktor för att flyttas så kan man enkelt med pallyft flytta våra gigantiska planteringskärl! Smart om man bara vill flytta snabbt en kortare distans utan att flytten ska bli ett helt projekt.

Apropå tyngd, Puebla och Toledo väger väldigt mycket, den största storleken på nästan ett ton! Men så är den gigantisk och med 60 mm tjocka väggar och ännu tjockare gods i hörnen som är extra förstärkta. Planteringskärlen har en volym på uppemot en kubikmeter för plantering av riktigt stora växter, inklusive träd.

Välj mellan otal färger

Nästa unika funktion: kärlen kan beställas i vilken RAL-färg som helst. Denna möjlighet är perfekt för företag, kommuner och organisationer som vill kommunicera sin grafiska profil eller som vill matcha just sina specifika miljöer!

Färgerna är UV-beständiga och kommer därmed hålla samma färg utan att blekna, i många år.

Planteringskärl för offentliga miljöer
Överst visas öppningarna i den ena nedre sidan, för exempelvis pallyft. Nedre bilden visar den lägre modellen Toledo och man kan se att hörnen har extra tjockt gods. 

Håll alger och smuts borta!

En viktig aspekt vid dekoration av offentliga miljöer är hur lätt det är att hålla produkterna rena och hur fina de kommer att se ut även efter några år. Vanlig slät betong med matt yta drar på förvånansvärt kort tid till sig smuts och även alger som sedan är mycket svårt att bli av med (se nedan). Våra planteringskärl har även på denna front en fördel då ytan är glatt vilket gör att både smuts och alger har svårt att få fäste. Smuts, pollen och damm torkas lätt bort med en tvättsvamp eller vattenspruta! 

Planteringskärl för offentliga miljöer

Lucero-klassen, summering av funktioner

Puebla och Toledo ur Lucero-kollektionen utgör en helt ny klass av av planteringskärl för offentliga miljöer på marknaden. Med annan klass menar vi att de har så många attraktiva och unika attribut att det får andra planteringskärl att blekna i jämförelse. Denna nya klass, Lucero-klassen, kommer besökare och invånare att uppskatta och imponeras av idag och i framtiden. De kommer inte bara tilltalas av den moderna designen och den eleganta yta som gör Lucero-klassen vacker även utan växter i, utan även det indirekta ljuset som planteringskärlen skänker (option). För bra belysning har enligt forskningen en avgörande roll för att skapa en trygg, säker och trivsam utomhusmiljö. Och eftersom Puebla och Toledo med belysning (option) lyser upp närområdet minskar risken för olyckor där cyklister eller bilar annars i mörkret på små ytor, riskerar att kollidera med dem.Lucero-klassen med mått upp till ⬆️ 95 cm  ➡️ 118 cm  ↗️ 118 cm och upp till 60 mm tjockt gods, passar bra för stora stadsytor och gångfartsområden, i city på gågator och torg, i och utanför köpcentrum och som trafikhinder istället för betongsuggor i bostadsområden.

  • Exklusiv, fiberförstärkt marmorbetong med förstärkta hörn
  • Stålarmerad från toppen till botten
  • Modern design och stilfull finish
  • Elegant, texturerad yta med oregelbundna linjer
  • Över 2,000 färger att välja mellan
  • Glansig yta som är lätt att hålla ren 
  • Inbyggda öppningar på ena sidan för enkel flytt med pallyft
  • Lutande golv mot dräneringshålen (kan beställas med eller utan dräneringshål)
  • Köldtåligt och vattentätt gods
  • Option: integrerad, indirekt och skyddad Downlight-belysning (LED). Ljusstyrd med RF-fjärrkontroll - per kärl eller grupp

Skräddarsydd design!

Vi kan även erbjuda professionella planteringslådor med skräddarsydd design, från mindre till enorma mått med specifik betongblandning, för att exakt passa olika unika projekt. Kontakta oss för detaljer kring utvecklandet av former, tillverkningstider och priser!

Planteringslådor

Planteringslådor