Hur vill DU att det ska se ut i DINA miljöer?

När man ser sig omkring i stadsmiljöerna ser man nästan uteslutande urnor och planteringskärl av grovkornig enkel gråbetong. Det är lätt att förstå orsaken till materialvalet eftersom betongens tyngd har ett värde som man inte kan få med planteringskärl av exempelvis cortenstål. Tunga betongkrukor används ofta som avgränsare eller farthinder och de ska stå där de står!

Men vid närmare granskning ser man att de flesta betongkrukor har allvarliga skador: stora sprickor genom hela godset och bortfall av material. Vi pratar här om stora, rejäla planteringskärl som ändå kostar omkring 20 000 kronor per styck - och som bara är några år gamla. Dessa krukor marknadsförs ofta som "planteringskärl för offentliga miljöer" men många av dem är för klent armerade, har för tunt täckskikt, klarar inte vägsalt och klarar inte kombinationen fukt + kyla...
De är inte professionellt utformade och klarar helt enkelt inte miljöerna de är inköpta att användas i.

Betongkruka Otto, 375 liter, 750 kg, 900x900x900 mm

Tre stycken likadana betongkrukor, samma modell (375 liter, 900x900x900 mm) - alla med sprickor och godsbortfall

Betongkrukor värdiga moderna torg?

Betongkrukorna man ser på gator och torg har alltså alltför ofta skador och ser vissna ut. Men varför är det så? Sprickor och bortfall kan bero på att betongens täckskikt är för tunt, alltså tjockleken mellan armeringen och ytan. Det kan också bero på att armering helt enkelt saknas som bilden på urnans fot tydligt visar. Här ser man också att det inte finns någon fiberarmering vilket ger dålig slagseghet. Lufthålen beror på att man inte arbetat ur luften ordentligt innan gjutning. En delorsak till skadorna kan också vara att betong som inte anpassats för fukt, kyla och vägsalt, använts.

Och även utan skador, ser betongkrukorna snygga ut? Är designen och färgerna attraktiva? Är ytorna fina? Är de värdiga moderna torg, entréer och gågator på 2020-talet? Och - är de verkligen värda investeringen?

Tanken hos kunderna är nog att det är de vackra växterna i planteringskärlen som ska väcka intresse och uppmärksamhet. Men under den stora del av året som planteringskärlen står där utan färggranna blomster då? Måste de då stå där och se så tråkiga ut utan att fylla någon riktig funktion annat än att avgränsa? Fram tills nu har det inte riktigt funnits några alternativa planteringskärl...

Tänk om planteringskärlen kunde vara attraktiva i sig med moderna former och av annan nyans än gråbetong. Tänk om de kunde ha handbearbetade ytor, vara fria från stora lufthål och sprickor. Tänk om de kunde vara anpassade för miljöerna de köps in för att dekorera och kanske viktigast av allt - vara väl värda investeringen!

Nola Kalmarurnan

Betongurna (250 liter, 870 kg, höjd: 112 cm, Ø: 125 cm) i 20 000-kronorsklassen - med genomgående sprickor, materialbortfall och oarmerad fot.
Nedre bild: lufthål i rektangulär planteringslåda. 

Ny klass av planteringskärl för offentliga miljöer

Med våra rektangulära planteringslådor av marmorbetong och tät armering erbjuder vi kunder en helt ny klass, en annan kvalitet av planteringskärl för offentliga miljöer. Våra marknadsledande betonglådor skiljer sig i alla avseenden jämfört med vanliga planteringskärl av betong på marknaden:

 • marmorkross som ballast istället för vanlig gråstenskross >>> ger vacker ljus färg
 • anläggningsbetong med en uppskattad livslängd på 50 år
 • motståndskraftigt material både mot fukt+kyla och vägsalt/klorider
 • tät järnarmering både i golv och väggar
 • fiberarmerat gods för stor slagseghet >>> perfekt för trafikmiljöer
 • 100 mm tjockt gods som ger tillfredsställande täckskikt
 • ytterst små lufthål, knappt synliga
 • handfasade kanter och handslipade sidor ger len yta och svårare för alger att få fäste
 • enkla att flytta med truck eller pallyft
 • billigare pris per volym än andra betonglådor på marknaden

De ljusa, nästan vita betonglådorna finns i tre varianter och mäter alla ⬆️ 75 cm  ➡️ 250 cm  ↗️ 73,5 cm: en helt rektangulär, en med kurva/böj istället för ett hörn och så en tredje modell med spegelvänd kurva/böj istället för hörn. Den helt rektangulära modellen har en volym på hela 800 liter.

Modellerna som är framtagna i samarbete både med svenska arkitekter och konstruktörer är speciellt anpassade för att markera parkeringslängor och fungerar givetvis utmärkt som fastighetsavgränsare och som inramning av entréer eller längs gågator och på torg. De är vackra både som solitärer och installerade i långa linjer med en böj i varje ände.

Planteringskärl för offentliga miljöer
Planteringskärl för offentliga miljöer i modern design med handslipade ytor som tack vare kombinationen av fiberarmerad anläggningsbetong och kraftig och tät järnarmering klarar tuffare miljöer än andra krukor på marknaden.

Stålarmering, galvanisering och fiberarmering

Järnarmeringen i planteringskärlen är mycket viktig eftersom det ger hög dragfasthet åt betongen. Betong är starkt i tryck men svagt i drag och blöt expanderande jord kan annars lätt spränga godset när vinterkylan tränger på. Ofta slarvas det med armering med för klen, för gles eller ingen armering alls (som vi sett exempel på ovan). Vi vågar nog påstå att det inte finns planteringskärl med tätare och rejälare armering än den vi använder. Som tidigare nämnts är det också viktigt att om järnarmering används i betong så måste täckskiktet vara tillräckligt tjockt att inte fukt tränger in och når armeringen som då kan börja rosta. Om korrosion uppstår ökar nämligen volymen på armeringen och det skapar sprickor! Som extra skydd erbjuder vi två optioner för att minska denna risk:

 • galvanisering
 • impregnering av både in och utsida så att fukt inte tränger in  i godset
Järnarmeringen i planteringskärl är viktig. Vi armerar tätare än vanligt.

Järnarmerat planteringskärl. Vi armerar tätare än vanligt och är noggranna med centreringen.

Järnarmering skyddar alltså från sprickor vid rörelser i betongen som t.ex. vid expansion av jord/is eller vid förflyttning av planteringskärlen med truck. Men den skyddar inte från att delar faller av ifall betongen utsätts för hårda stötar. För detta krävs fiberarmering. Fiberarmering minskar både riskerna för plastiska krympsprickor, förbättrar sammanhållningen samt ökar slagsegheten i betongen. Så om ett fordon kör in i planteringskärlet är det mycket mindre sannolikt att delar faller av om det är fiberarmerat. I vår marmorbetong blandas alltid armeringsfiber in! 

Våra planteringskärl av marmorbetong är fiberarmerade som standard!

Våra planteringskärl av marmorbetong är fiberarmerade som standard! Marmorkrossen som används som ballast, till höger.

Kuben

Kuben är precis som de rektangulära planteringskärlen av fiberarmerad marmorbetong. Den har också järnarmering men inte lika tätt som de rektangulära krukorna. Denna planteringslåda har förstärkta hörn och har en tilltalande texturerad yta med oregelbundna linjer. Kuben finns i två storlekar: ⬆️ 99 cm  ➡️ 118 cm  ↗️ 118 cm samt  ⬆️ 85 cm  ➡️ 99 cm  ↗️ 99 cm. På bilden ser man två underkantssidor. Den har tre stycken medan den fjärde är så att säga öppen så att man kan få in pallyft eller truckens gafflar för att lätt flytta planteringskärlet.Det finns möjlighet att beställa denna blomlåda med integrerad, indirekt LED-belysning som lyser upp det direkta närområdet kring lådan! RF‐fjärrkontroll för styrning av enskilda kärls LED‐belysning medföljer i förekommande fall. Styrning för grupper kräver programmering av speciell fjärrkontroll på fabrik.
Planteringskärl för offentliga miljöer
Kuben finns i två storlekar med en volym på 940 L samt 490 L.  

Kvadraten

Kvadraten är precis som de rektangulära planteringskärlen av fiberarmerad marmorbetong. Den har också järnarmering men inte lika tätt som de rektangulära krukorna. Denna planteringslåda har förstärkta hörn och har en tilltalande texturerad yta med oregelbundna linjer. Den har samma längder som Kuben men är lägre, finns i två storlekar: ⬆️ 73 cm  ➡️ 118 cm  ↗️ 118 cm samt  ⬆️ 65 cm  ➡️ 99 cm  ↗️ 99 cm. På bilden ser man två underkantssidor. Den har tre stycken medan den fjärde är så att säga öppen så att man kan få in pallyft eller truckens gafflar för att lätt flytta planteringskärlet.

Det finns möjlighet att beställa denna blomlåda med integrerad, indirekt LED-belysning som lyser upp det direkta närområdet kring lådan! RF‐fjärrkontroll för styrning av enskilda kärls LED‐belysning medföljer i förekommande fall. Styrning för grupper kräver programmering av speciell fjärrkontroll på fabrik.

Planteringskärl för offentliga miljöer
Kuben finns i två storlekar med en volym på 683 L samt 438 L.  

Priser, tillverknings- & leveranstider

Priser

Produkt, generellt REKTANGULÄRA planteringskärlen: fiberarmerade planteringskärl av marmorbetong med järnarmering. Slät yta. Cementen som används är sulfatresistent anläggningscement som är motståndskraftig både mot väta+kyla samt vägsalt/tösalt och har en uppskattad livslängd på minst 50 år.

 • Planteringskärl, rektangulär 750x2500x735 mm (höjd x längd x bredd), 1200 kg, 800 L: 21 500 kr/styck exkl moms
 • Planteringskärl, rundat hörn höger 750x2500x735 mm (höjd x längd x bredd), 1200 kg, 750 L: 21 500 kr/styck moms
 • Planteringskärl, rundat hörn vänster 750x2500x735 mm (höjd x längd x bredd), 1200 kg, 750 L: 21 500 kr/styck moms

Tillkommande fraktkostnad: 2 700 - 5 500 kr/styck exkl moms, beroende på antal. Minsta beställningsantal: 4 st.

  Tillval/optioner
  • Galvanisering: +2 500 kr/kärl
  • Impregnering: +500 kr/kärl
  • Cemex Virtua® Supreme-cement som har 55% mindre CO2-utsläpp: +600 kr/kärl
  • RAL-målning: +3 400 kr/kärl. Vi erbjuder betongkrukorna målade i vilken RAL-färgskod som helst. Då målas både in- och utsida men själva lacken/färgen inte klarar sträng nordisk vinterkyla så denna option är mest tänkt för installation i inomhusmiljöer såsom köpcentrum, gallerior etc.
  Planteringskärl, blomlådor, krukor för avspärrning.

  Planteringskärl, rektangulära/rundade hörn 750x2500x735 mm (höjd x längd x bredd), 1200 kg, 800 L

  _________________________________________

  Produkt, generellt KUBISKA planteringskärlen: fiberarmerade planteringskärl av marmorbetong med järnarmering. Texturerad yta. Cementen som används är sulfatresistent anläggningscement som är motståndskraftig både mot väta+kyla samt vägsalt/tösalt och har en uppskattad livslängd på minst 50 år.

  • Planteringskärl, kub med Downlights 950x1180x1180 mm (höjd x längd x bredd), 920 kg, 940 L: 15 500 kr/styck exkl moms
  • Planteringskärl, kub med Downlights 850x990x990 mm (höjd x längd x bredd), 600 kg, 490 L: 9 900 kr/styck exkl moms
  • Planteringskärl, kub utan belysning 950x1180x1180 mm (höjd x längd x bredd), 920 kg, 940 L: 12 500 kr/styck exkl moms
  • Planteringskärl, kub utan belysning 850x990x990 mm (höjd x längd x bredd), 600 kg, 490 L: 7 500 kr/styck exkl moms

  Tillkommande fraktkostnad: 2 700 - 5 500 kr/styck exkl moms, beroende på antal. Minsta beställningsantal: 1 st.

   Tillval/optioner
   • Galvanisering: +2 000 kr/kärl
   • Impregnering: +400 kr/kärl
   • Cemex Virtua® Supreme-cement som har 55% mindre CO2-utsläpp: +500 kr/kärl
   • RAL-målning: +3 000 kr/kärl. Vi erbjuder betongkrukorna målade i vilken RAL-färgskod som helst. Då målas både in- och utsida men själva lacken/färgen inte klarar sträng nordisk vinterkyla så denna option är mest tänkt för installation i inomhusmiljöer såsom köpcentrum, gallerior etc.
   Planteringskär för offentliga miljöer, kub

   Planteringskär för offentliga miljöer, kub

   _________________________________________

   Produkt, generellt KVADRATISKA planteringskärlen: fiberarmerade planteringskärl av marmorbetong med järnarmering. Texturerad yta. Cementen som används är sulfatresistent anläggningscement som är motståndskraftig både mot väta+kyla samt vägsalt/tösalt och har en uppskattad livslängd på minst 50 år.

   • Planteringskärl, kvadrat med Downlights 730x1180x1180 mm (höjd x längd x bredd), 789 kg, 683 L: 13 900 kr/styck exkl moms
   • Planteringskärl, kvadrat med Downlights 650x990x990 mm (höjd x längd x bredd), 406 kg, 438 L: 9 200 kr/styck exkl moms
   • Planteringskärl, kvadrat utan belysning 730x1180x1180 mm (höjd x längd x bredd), 789 kg, 683 L: 11 500 kr/styck exkl moms
   • Planteringskärl, kvadrat utan belysning 650x990x990 mm (höjd x längd x bredd), 406 kg, 438 L: 7 000 kr/styck exkl moms

   Tillkommande fraktkostnad: 2 700 - 5 500 kr/styck exkl moms, beroende på antal. Minsta beställningsantal: 1 st.

    Tillval/optioner
    • Galvanisering: +2 000 kr/kärl
    • Impregnering: +400 kr/kärl
    • Cemex Virtua® Supreme-cement som har 55% mindre CO2-utsläpp: +500 kr/kärl
    • RAL-målning: +3 000 kr/kärl. Vi erbjuder betongkrukorna målade i vilken RAL-färgskod som helst. Då målas både in- och utsida men själva lacken/färgen inte klarar sträng nordisk vinterkyla så denna option är mest tänkt för installation i inomhusmiljöer såsom köpcentrum, gallerior etc.
    Planteringskärl för offentliga miljöer, kvadrat

    Planteringskärl för offentliga miljöer, kvadrat, RAL-målad antracit (RAL-kod 7016).

    Tillverknings- och leveranstider

    Tillverkningen tar ca 6 veckor och leverans ca 1 vecka. Faktura 30 dgr.

     Beställ eller be om offert via order(a)medelhavskeramik.se.