Odla i utekrukor av terrakotta

Detta är den vanligaste frågan, följt av: ”även med jord i?!”
Godset är hårdbränt och av så hög kvalitet att det kommer inte att spricka eller flisa av köld, inte ens när temperaturen sjunker till -35°C. Man kan t.o.m. låta krukorna stå utomhus med jord och plantor i under sträng vinter om de skyddas mot väta, läs mer om våra rekommendationer på produktvårdssidan.
Denna beskaffenhet är unik; köld är annars ett stort problem för både lerkrukor och ”vanliga” terrakottakrukor men även för många betongkrukor och stengodskrukor.

Krukor för bränning

Temperaturen i gasugnen ställs till för Pithari-leran optimala 1080°C.

Urnor

Kruka som bränts i ugn med VED eller OLIVKÄRNOR har sämre hållbarhet än krukor brända i gasugn. Vedugnskrukor börjar inte sällan flisa.

Egentligen är det en missuppfattning att KRETAKOTTA®-krukor kostar mer, för långsiktigt så kostar de faktiskt mindre än andra krukor! Det beror på att de har en mycket längre hållbarhet eftersom godset är betydligt starkare och kraftigare än ”vanliga” dussinkrukor. Så efter några år när maskintillverkande krukor av vanlig terrakotta, eller av andra material också för den delen, gjort sitt efter vädrets påverkan och måste ersättas så står KRETAKOTTA®-krukorna kvar med sin vackra struktur, patina, färg och skönhet.

Faktum är att större urnor av KRETAKOTTA® inte sällan ÖKAR i värde på andrahandsmarknaden. Just den spännande patinan som den ’levande’ ytan får efter många år är mycket eftertraktad.

Som stor importör har vi dessutom möjlighet att hålla lägre priser än andra aktörer på svenska marknaden, trots att krukorna håller högre kvalitet!

Krukorna bränns i GASUGN för bästa resultat. Det ger ett starkare och tätare gods än krukor som bränns med äldre ugnar med ved och olivkärnor.

Krukor i ugnMineraldeklaration

Pithari-lerans höga halter av icke-plastiska s.k. associerade mineraler gör att den efter bränning blir mycket hård. Förekomsten av korund är viktigt: det är det hårdaste kolfria materialet som finns, med en hårdhetsgrad av 9 på Mohs hårdhetsskala. Ädelstenarna safir och rubin består av detta mineral.