Odla i utekrukor av terrakotta

I länderna runt Medelhavet odlar man ofta både blommor och träd i utekrukor av terrakotta istället för i rabatter. Denna trend har även börjat etablera sig här i Sverige och man kan lätt förstå varför – vackra växter blir ännu vackrare då de ramas in i en karismatisk Medelhavskruka av naturmaterial som får spännande patina ju äldre den blir. Och plantorna stortrivs i just terrakottakrukor eftersom materialet andas och därmed ger rötterna växtglädje. Skillnaden är påtaglig: plantor i terrakottakruka växer och frodas betydligt bättre än i krukor av plast, betong eller stengods!

Att odla i utekruka istället för frilandsodling, även i växthus, ger en rad andra fördelar:
› Spar jord
› God dränering
› Bättre arbetshöjd
› Bättre skydd mot mördarsniglar
› Lätt att ändra växternas placering
› Lätt att byta jord från säsong till säsong
› Upphöjd odling ger varmare jord tidigare på säsongen och därmed bättre tillväxt

Utekrukor

Thuja Smaragd i stilrena krukan Aphrodite (50 X 55 cm). Krukan står på tassar för att hållas väldränerad och för att krukan inte ska frysa fast i marken på vintern.

Odla i utekrukor

I dessa köldtåliga terrakottakrukor (Palamedes 60 X 80 cm) har en Maakia Amurensis och en fläderbuske (Sambukus Nigra) planterats. Runt dessa frodas Murklocka, Margarita och Dahlia.

Tidigare har man här i Sverige bara kunnat använda terrakottakrukor utomhus under sommarhalvåret eftersom det porösa materialet suger åt sig vatten och gör att en enda frostnatt kan förstöra vanlig terrakotta då isen expanderar i porerna. Även stengodskrukor och betongkrukor riskerar att spricka i kyla. Endast tunga stenkrukor har klarat vintrarna. Men till skillnad från terrakottakrukor så andas inte betong-, plast- eller stengodskrukor och är därför dåliga för växternas rotsystem.

Våra unika KRETAKOTTA®-krukor är emellertid kvalitetsmässigt överlägsen alla andra utekrukor (även de italienska som inte sällan har problem med luftfickor i godset) och öppnar upp för helt nya planteringsmöjligheter med terrakotta utomhus i Norden! Det beror dels på den synnerligen hårda kretiska keramik som uthärdar svenska vinterns kyla och dels på de speciella tillverkningsmetoderna keramikerna från just vårt krukmakeri använder vid skapandet av keramikkrukorna. Det gör att tåliga växter och prydnadsträd kan stå ute året runt i KRETAKOTTA®-krukor.

Läs om både privata och professionella kunders intryck av våra krukor här. Eller varför inte komma och besöka vår spännande utställning i Uppsala för att själv se och känna på den fantastiska kvaliteten? I utställningen finns massor av utekrukor och växter och det är lätt att skapa sig idéer och få inspiration!

För att plantera krukträd så krävs stora dränerade krukor med minst 40 cm i diameter och med helst av tjockt materialval eftersom jordtemperaturen då blir jämnare. Palamedes, Ivaros, Aphrodite, och Maia och är alla mycket stabila krukor och perfekta för prydnadsträd, buskar, perenner eller bär men även Ilektra, Fraska och höga krukan Olympos är lämpliga för utomhusplantering. Olympos är även perfekt för odling av tomater i kruka eftersom tomater kräver minst 20 L jord för att må bra och frodas.

Större storlekar av Palamedes är också ett utmärkt alternativ till ekbalja eller ekbytta. Och Fraska är även perfekt som vattentunna för att samla upp regnvatten.

Utekrukor

Jordgubbar i kruka (Maia 20 X 35 cm)

Vackra prydnadsträd som kan leva utomhus i kruka året runt:
› fläder
› dvärgsyren
› dvärgapel
› maakia
› pelaräppelträd
› silverpäron
› vinbär på stam
› svartplommon
› dvärgkörsbär
› japansk järnek
› japansk lönn

Medelhavsväxter måste vinterförvaras vilande i sval miljö (mellan 4-10 plusgrader) och med mycket ljus, minst 12 timmar om dygnet. Eftersom svenska dagsljuset inte är tillräckligt vintertid krävs växthuslampor, inte LED utan riktiga högtrycksnatriumlampor som ger mest lumen per watt. Högtrycksnatriumlampan hängs ca 1,5 meter ovanför växterna.

Olivträd klarar kortvariga frostperioder men Bougainvillea som ursprungligen kommer från Brasilien och citrusväxter från Asien måste förvaras i plusgrader. Olivträd ska för övrigt ej förvaras i rumstemperatur vintertid!

Vi erbjuder som videosnutten nedan visar, både små och stora krukor för alla miljöer. För balkong, växthus, uteplatser och trädgårdar.