I länderna runt Medelhavet odlar man ofta både blommor och träd i utekrukor av terrakotta istället för i rabatter. Denna trend har även börjat etablera sig här i Sverige och man kan lätt förstå varför: vackra växter blir ännu vackrare då de ramas in i en karismatisk Medelhavskruka av naturmaterial som får spännande patina ju äldre den blir. Och plantorna stortrivs i just terrakottakrukor eftersom materialet andas och därmed ger rötterna växtglädje.

Skillnaden är påtaglig - plantor i terrakottakruka växer och frodas betydligt bättre än i krukor av plast, betong eller stengods!

Utekrukor
Thuja Smaragd i stilrena krukan Aphrodite (50 X 55 cm). Krukan står på tassar för att hållas väldränerad och för att krukan inte ska frysa fast i marken på vintern.

Fördelar 

Att odla i utekruka istället för frilandsodling, även i växthus, ger en rad andra fördelar:

 • Spar jord
 • God dränering
 • Bättre arbetshöjd
 • Bättre skydd mot mördarsniglar
 • Lätt att ändra växternas placering
 • Lätt att byta jord från säsong till säsong
 • Upphöjd odling ger varmare jord tidigare på säsongen och därmed bättre tillväxt

Tidigare har man här i Sverige bara kunnat använda terrakottakrukor utomhus under sommarhalvåret eftersom det porösa materialet suger åt sig vatten och gör att en enda frostnatt kan förstöra vanlig terrakotta då isen expanderar i porerna. Även stengodskrukor och betongkrukor riskerar att spricka i kyla. Endast tunga stenkrukor har klarat vintrarna. Men till skillnad från terrakottakrukor så andas inte betong-, plast- eller stengodskrukor och är därför dåliga för växternas rotsystem.

Våra unika KRETAKOTTA®-krukor är emellertid kvalitetsmässigt överlägsen andra utekrukor (även de italienska som inte sällan har problem med luftfickor i godset) och öppnar upp för helt nya planteringsmöjligheter med terrakotta utomhus i Norden! Det beror dels på den synnerligen hårda kretiska keramik som uthärdar svenska vinterns kyla och dels på de speciella tillverkningsmetoderna keramikerna från just vårt krukmakeri använder vid skapandet av keramikkrukorna. Det gör att tåliga växter och prydnadsträd kan stå ute året runt i KRETAKOTTA®-krukor. Vidare är våra krukor till 100% fria från giftiga tungmetaller! 

Dessa är anledningar till varför KRETAKOTTA® kommit att bli det ledandet och största varumärket av handgjorda medelhavskrukor i Sverige.

Odla i utekrukor
I dessa köldtåliga terrakottakrukor (Palamedes 60 X 80 cm) har en Maakia Amurensis och en fläderbuske (Sambukus Nigra) planterats. Runt dessa frodas Murklocka, Margarita och Dahlia.

Utställning och trädgårdsbutik

Läs om både privata och professionella kunders intryck av våra krukor härEller varför inte komma och besöka vår spännande utställning i Uppsala för att själv se och känna på den fantastiska kvaliteten? I utställningen finns massor av utekrukor och växter och det är lätt att skapa sig idéer och få inspiration! Och vill man så kan man köpa med sig några krukor på plats. Vi tar kort och Swish. 

För att plantera krukträd så krävs stora dränerade krukor med minst 45 cm i diameter och med helst av tjockt materialval eftersom jordtemperaturen då blir jämnare. Tänk på att krukans volym i regel ska vara tre gånger större än rotklumpen.

De större storlekarna av Palamedes, Ivaros och Aphrodite är alla mycket stabila krukor och bra för prydnadsträd, buskar och t.ex. vinbär. Minoiko är perfekt för odling av tomater i kruka eftersom tomater kräver minst 20 L jord för att må bra och frodas.

Större storlekar av Palamedes är också ett utmärkt alternativ till ekbalja eller ekbytta. Och Fraska är även perfekt som vattentunna för att samla upp regnvatten.

Utekrukor
Jordgubbar i kruka (Maia 20 X 35 cm)

Vackra prydnadsträd som kan leva utomhus i kruka året runt:

 • Fläder. Skörda blommorna på sommaren och gör saft!
 • Dvärgsyren. Underbar doft och blommar vackert.
 • Dvärgapel. Små rosavita i maj-juni. Orange frukter.
 • Maakia. Exotiskt träd med dekorativt silverhårigt bladutsprung. 
 • Pelaräppelträd. Perfekt i kruka då den upptar endast liten yta.
 • Silverpäron. Silvrigt och långsmalt bladverk. "Nordens olivträd"...!
 • Vinbär på stam. (Svarta och röda)
 • Svartplommon. Blomningen är både vacker och häpnadsväckande för att vara ett så litet träd.
 • Dvärgkörsbär. Mindre träd som översållas av vackra blommor.
 • Ormhassel. Vackert spiralvridna grenar.
 • Rosor. Kräver hög kruka eller urna, t.ex. Sakkara 58x50 cm.
 • Japansk lönn. Mycket vackra färger.
 • Hortensia.

Medelhavsväxter måste vinterförvaras vilande i sval miljö (mellan 4-10 plusgrader) och med mycket ljus, minst 12 timmar om dygnet. Eftersom svenska dagsljuset inte är tillräckligt vintertid krävs växthuslampor. 

Olivträd klarar kortvariga frostperioder men Bougainvillea som ursprungligen kommer från Brasilien och citrusväxter från Asien måste förvaras i plusgrader. Olivträd ska för övrigt ej förvaras i rumstemperatur vintertid!

Krukor
I vår utställning i Uppsala finns krukor för alla typer av växter. Samtliga krukor och urnor är köldtåliga!
Kruka med patina
KRETAKOTTA®-krukor är inte lika röd i färgen som italienska terrakottakrukor, de har ett starkare gods och får med åren en fantastisk patina! Just krukan ovan har stått ute året runt i åtta år.

Vi erbjuder som videosnutten nedan visar, både små och stora krukor för alla miljöer. För balkong, växthus, uteplatser och trädgårdar. Och till skillnad från andra krukor från Kreta är KRETAKOTTA®-krukor jämnt brända och därmed helt fria från mörka brännmärken. 

Dela gärna denna sida!