Europas äldsta högkultur

För ca 4,000 år sedan, under "äldre palatstid" nådde den minoiska civilisationen sin höjdpunkt på Kreta. Det var nu som ett nytt politiskt system etablerades med en byråkratisk administration och en auktoritet som kretsade kring en centralfigur, en kung, kung Minos. I och med detta uppstod flera välordnade städer runt de första, stora kungliga palatsen i bl. a. Chania, Knossos och Malia. Europas första högkultur var född!

Detta var en fredlig period och minoerna bedrev handel med Grekland, Italien, Egypten och mellanöstern. Det var också under denna period som drejskivan introducerades på Kreta. Krukorna, eller snarare urnorna, var ofta mycket stora och spelade en viktig roll i samhället när man nu började odla spannmålsgrödor. De fungerade nämligen som förvaringskärl för både säd, oliver och vatten.

4000 år gammal urna på Knossos

Samma teknik nu som då

Krukorna som vi tillhandahåller har många likheter med de uråldriga kärlen på bilderna; t. ex. använder våra keramiker fingertoppsavgjutningar på vissa krukor, Ilektra, Sparta och Kreon för att nämna några, precis som man gjort sedan begynnelsen på Kreta.

Krukmakartraditionerna på Kreta har gått i arv från generation till generation ända in i våra dagar. Samma lera (silikatmineral) används och krukorna drejas för hand precis som då. Och tack vare våra keramikers långa erfarenhet och stora skicklighet kan de skapa större krukor och urnor än andra, lika stora som under minoernas glansdagar.

Vaso Knossos - Urna

Balansen i samhället

Sedan upplysningstiden har tillvaron accelererat, allt har blivit snabbare, produktivare, effektivare och modernare. Till och med hastigheten på vårt tal har (enligt norska stortinget) ökat med 50% sedan andra världskriget. En del menar, t.ex. den franske urbanisten Virilio, att hastigheten är den viktigaste kraften i människans utveckling... Det kanske stämmer men vi behöver också uppleva tidlöshet och harmoni.

Det är här vi försöker fylla en viktig roll med våra KRETAKOTTA®-krukor. Dessa kärl har inte ändrats nämnvärt i utseende eller tillverkningsmetoder på tusentals år och är ett lika imponerande hantverk nu som då, i vilket tiden helt stannat upp. Vi skapar därmed den nyttiga kontrasten eller balansen i samhällets höghastighetsutveckling.

4000 år gammal urna på Knossos