Terrakottakrukor från Kreta – gamla traditioner

Europas äldsta högkultur

För ca 4,000 år sedan, under "äldre palatstid" nådde den minoiska civilisationen sin höjdpunkt på Kreta. Det var nu som ett nytt politiskt system etablerades med en byråkratisk administration och en auktoritet som kretsade kring en centralfigur, en kung, kung Minos. I och med detta uppstod flera välordnade städer runt de första, stora kungliga palatsen i bl. a. Chania, Knossos, Malia. Europas första högkultur var född!

Detta var en fredlig period och minoerna bedrev handel med Grekland, Italien, Egypten och mellanöstern. Det var också under denna period som drejskivan introducerades på Kreta. Krukorna, eller snarare urnorna, var ofta mycket stora och spelade en viktig roll i samhället när man nu började odla spannmålsgrödor. De fungerade nämligen som förvaringskärl.

4000 år gammal urna på Knossos

Samma teknik nu som då

Krukorna som vi tillhandahåller har många likheter med de uråldriga kärlen på bilderna; t. ex. använder våra keramiker fingertoppsavgjutningar på vissa krukor, Ilektra, Sparta och Kreon för att nämna några, precis som man gjort sedan begynnelsen på Kreta.

Krukmakartraditionerna på Kreta har gått i arv från generation till generation ända in i våra dagar. Samma lera (silikatmineral) används och krukorna drejas för hand precis som då. Och tack vare våra keramikers långa erfarenhet och stora skicklighet kan de skapa större krukor och urnor än andra, lika stora som under minoernas glansdagar.

Vaso Knossos - Urna