Odla bästa rabarbern på smart sätt!

Olympos är den perfekta rabarberkrukan. Glasrabarber eller “forced rhubarb” kallas rabarber som är extra mjälla, rödare och har späda stjälkar. Det är alltså inte frågan om en speciell rabarbersort utan om en odlingsmetod. Det hela handlar om att skapa mörker för plantan genom att täcka den och därmed också skapa varm luft. Då går nästan all växtkraft åt stjälkarna och inte åt bladen som annars. Stjälkarna får mindre mängd oxalsyra än när de står i sol och kan skördas tidigare. Man skördar som vanligt när stjälkarna blivit höga men med fördelarna att tillagningstiden är kortare än för “vanlig” rabarber och mindre socker krävs. Och smaken är helt fantastisk!

För att glasrabarbernas stjälkar ska få plats ska krukan vara minst 50 cm hög.

Samma uppdrivningsmetod som ovan beskrivet kan med fördel också appliceras på sparris. Sparrisens gröna skott är dessutom känslig för vårfrosten och den uppochnedvända krukan skyddar dem då på ett utmärkt sätt.

Rabarberkruka av förstklassig terrakotta. Står stadigt, ger rabarbern värme och välter inte av vinden. Dessutom kan krukan stå kvar ute på vintern eftersom den klarar sträng, nordisk vinterkyla utan att flisa eller spricka. 
Nyskördade glasrabarber (rabarber odlade under rabarberkruka).
Rabarberkrukan Olympos gör att rabarbern står varmt och vindstilla. Stjälkarna växter fort, blir extra mjälla och saftigare än annars!