Vattentunnan Fraska | Medelhavskeramik.se Elegant och stilrent när klassisk design möter modern moderna husfasad.

Vattentunna av köldtålig keramik.
Handgjord, miljövänlig & underhållsfri!

Vår exklusiva och mycket populära vattentunna av hårdbränd keramik är den enda i sitt slag i Sverige och nominerades 2014 till Årets Trädgårdsprodukt (Elmia Garden Award).

Fraska™ som vi kallar vattentunnan är omsorgsfullt skapt för hand och är överlägsen vattentunnor av andra material. Bland de många fördelarna (se nedan) vill vi framhäva att vår vattentunna är miljövänlig och inte släpper ifrån sig miljö- och hälsofarliga ämnen som både plasttunnor och inoljade trätunnor ofta gör. Det kan vara värt att tänka på om man ska använda sin vattentunna för att bevattna grönsakslandet eller har barn och husdjur i närheten...

Fraska™ levereras med Lotusimpregnering: dubbla lager av ett osynligt, miljövänligt material som gör ytan vattentät, både in- och utsida. Lotusimpregneringen gör också vattentunnan lättare att hålla ren eftersom smuts inte fastnar lika lätt på kärlet.

Sedan 2016 erbjuder vi Fraska™ med rejäl tappkran av mässing och stål, installerad och klar vid leverans som tillval. Med den blir det extra lätt att sköta bevattningen i trädgården och tömma inför vintern!

Regnvattentunna

Fraska™ jämfört med vattentunnor av annat material:

Plasttunnor: De flesta plasttunnor på marknaden är gjorda av LDPE eller Polypropen (PP), material som blir spröd vid kyla och som bryts ner av solens UV-strålar. Dessutom läcker PP många kemikalier varav en del är mycket skadliga, bl. a. bensenderivat som är cancerframkallande*. Och - solblekt plast ser inte så trevligt ut... Ett annat problem med plasttunnor är att de p.g.a. sin låga vikt lätt blåser omkull när de står tomma eller nästan tomma. 

Trätunnor: Vattentunnor av trä, ofta ektunnor, kräver omsorg och kladdig behandling med oljor varje år för ökad livslängd; ändå är trätunnan förbrukad efter ett par decennier. Bland de oljor som rekommenderas av trätunnetillverkare finns tjärolja och pigmenterad Benarolja. Just Benarolja beskriver tillverkaren själv som hälsofarligt och "skadligt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön." De uppmanar vidare till "undvik utsläpp till miljön"...**

* Naturskyddsföreningen
** Jotum Benar

Naturmaterial & miljövänlig

Vår vattentunna Fraska™ är miljövänlig och till 100% fritt från giftiga tungmetaller visar en vetenskaplig studie! Godset är tillverkat av naturmaterial utan tillsatser, den kräver inget tidskrävande kladd med dyra, hälsoskadliga oljor och blir bara vackrare och vackrare med tiden då ytan får spännande patina!

Volym:
Fraska™  110 x 80 cm rymmer ca 400 L
Fraska™
 
90 x 70 cm rymmer ca 240 L
Fraska™ 70 x 60 cm rymmer ca 130 L

Var köper man vattentunnorna?
Klicka här för priser!

OBS! Tillfälligt slut i lager men inkommer i juni i begränsat antal. Beställ redan nu för bra köplats!

VattentunnaVattentunna på piedestal, ställning
Fraska™ på piedestalen Atlas (tillbehör)

Forskarstudie: "Allt viktigare att ta vara på regnvatten i framtiden"

På grund av klimatförändringarna kommer det i framtiden att bli viktigare att ta vara på regnvatten som faller på hustak i tätorter.

– Dels kommer vi att få totalt sett lite mer nederbörd men det värsta är att det kommer vid olika tidpunkter och kanske häftiga flöden, vilket gör att vi måste ta hand om det här, vi måste fördröja systemen. Om det kommer för mycket regn på en gång blir det översvämningar, de dagvattensystem vi har kan inte klara det, det säger Bo Olofsson som är professor i miljögeologi och som ingått i forskningsprojektet Urban Rain vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Läs vidare i artikeln från augusti -17 om vikten att samla regnvatten på Sverige Radio.

Vattna även vid bevattningsförbud

En stor fördel med att samla upp regnvattnet i vattentunna är att man kan använda det för att vattna i tider av bevattningsförbud som många kommuner inför under vår och sommar varje år. Under dessa perioder är det endast tillåtet att vattna med kanna. 
Om bevattningsförbudet inte följs riskerar fastighetsägaren att få vattnet avstängt.

Att fylla en 10-literskanna från kran kan ta upp till en minut eftersom många kranar blandar i luft för att spara på vattnet. Att fylla samma kanna genom att doppa ner den i vattentunna tar bara ett par sekunder. Och till vår vattentunna finns fördelen att man på tappkranen (tillval) kan koppla en vanliga ½-tums trädgårdsslang och vattna bekvämt istället för att springa runt med tung kanna. Visst, trycket blir inte lika stort som med vattenslang kopplat till det kommunala dricksvattennätet men man vattnar istället med gott miljösamvete!

Överlägnsa fördelar

Utöver praktiskt taget obegränsad livslängd äger vår vattentunna Fraska™ en rad fördelar jämfört med ektunnor och har därför blivit ett mycket populärt alternativ:

  • starkare, motståndskraftigare och hållbarare material än ek
  • vacker även på insidan där man betrakta det fantastiska hantverket
  • kräver inget materialunderhåll med dyra och skadliga oljor årligen
  • torkar inte isär med risk att falla sönder under torrperioder
  • behöver aldrig tätas för att inte läcka då den stått torr länge
  • inga metallband som riskerar kana av, rosta eller gå sönder
  • en god investering! När andra tunnors tid är förbi står vår kvar, vackrare och värdefullare än någonsin med den fantastiska patinan som ytan får med tidens tand. 
VattentunnanVattentunnor
Vattentunnor av KRETAKOTTA® som står ute år ut och år och år in och som utsätts för sol, värme, regn, kyla, is och snö kommer att utveckla en fantastisk patina! Vattentunnan ovan har använts i nästan ett decennium och är lika funktionsduglig nu som när den var ny.

Vattenplanteringar

Plantera gärna vattenväxter såsom näckrosor och flytväxter i vattentunnan. Och fiskar som gillar mygglarver! Vi har har guldid i vår stora 400-literstunna i utställningen.
Vattentunna med flytväxter näckrosor
Vattentunna med flytväxter näckrosor
Regnvattentunna
Blomsterlock till vattentunnan Fraska™ 

Hur stor vattentunna behöver jag?

Ponera att det regnar ihållande under en dag, säg 10 mm. Det ger 10 liter regnvatten per kvadratmeter. Har man ett hus med en byggyta på 140 m2 och fyra stuprör kommer det i var och en av dessa att forsa ner 350 liter vatten. För att samla upp allt detta värdefulla, rena vatten behövs då 4st Fraska™  110x80cm (som rymmer ca 400L).

Har man istället ett attefallshus (25 m2) eller större växthus med två stuprör skulle det med ovanstående nederbörd räcka med mindre vattentunnor, 2st Fraska™  70x60cm á 130L.

För mindre byggnader, t.ex. friggebod med pulpettak och bara ett stuprör passar vid 10 mm regn en 200L Fraska™  90x70cm bra.

Vattentunnan Fraska | Medelhavskeramik.se Elegant och stilrent när klassisk design möter modern moderna husfasad. Vattentunnan Fraska | Medelhavskeramik.se Elegant och stilrent när klassisk design möter modern moderna husfasad.

NY PRODUKT: ÖVERLOPP I MÄSSING
Överloppet består av en genomförning och ett vinkelrör i mässing samt slang (50 cm), för att leda bort vatten då vattentunnan blir full. Tanken är här att använda en vattentunna av mindre storlek för överskottsvattnet. Två vattentunnor av olika storlekar vid en husknut ser mycket trevligt ut.
Vid beställning, ange i noteringsfältet för ordern vid kassan på vilken sida överloppet ska installeras sett framifrån (t.ex. höger sida, vänster sida, framtill, baktill).

Här visas vattentunnan Fraska™ 110x80 cm som med ett överlopp (säljs som tillval) leder överskottsvattnet vidare till Fraska™ 70x60 cm. Eftersom den mindre är betydligt lägre är den lättare att med hink hämta vatten ur.

Kommentarer från våra kunder:

"Vi är jättenöjda med vår Fraska. På vår lilla tomt är tunnan helt klart en av höjdpunkterna!"Thomas Lindahl Jonsson, Örebro
"Äntligen har jag bytt ut min gamla fula vattentunna i plast till en vattentunna i keramik. Den kommer från Amforeas Medelhavskeramik och tål minusgrader. Krukan ger karaktär och tar med en bit av Medelhavet in till min innergård. Plus för snabb leverans!"Kicki Bjerger, Anemone Trädgård & Design, Laholm
"Vi är mycket nöjda med vår nya snygga vattentunna. -God service och snabb leverans!"Gustaf och Bente, Nynäshamn

Allmän info, skötsel & tips

Fraska™ har beroende på storlek en volym på ca 400 L, 240 L  och 130 L och passar lika bra som regnvattentunna vid husknuten som i växthuset.

Använd fällbar utkastare:
Vid husknuten används lämpligen fällbar utkastare som monteras på passande höjd på stupröret. När vattentunnan är full stänger man utkastaren och låter vattnet ledas till dagvattenledningen. Finns att köpa i olika dimensioner och färger i byggvaruhus. Att använda en vattentunna är ett bra och enkelt sätt att spara på vatten i en villaträdgård och därmed ett miljösmart alternativ till det kommunala vattnet.

Temperaturreglerare:
I växthuset fylld med vatten fungerar vattentunnan också som temperaturreglerare eftersom vattnet värms upp på dagarna och avger värme på nätterna.

Riktigt rent vatten:
Regnvatten är kalkfattigt men också fritt från klorin och kemikalier. Det är det klart bästa alternativet för en rad olika växter som inte gillar kalk, bl.a. kalmia, ljung, rhododendron, kornellträd, hortensia, kamelia, gentiana, alpsippa, hibiskus, gardenia, astilbe, citrus, kattsvans och olika palmer. Vattentunnan kan också användas för vattenväxter och givetvis även för vanliga planteringar av blommor, buskar och prydnadsträd.

Dessutom, när växterna vattnas med uppsamlat regnvatten är vattentemperaturen betydligt behagligare för växterna än iskallt vatten från trädgårdsslangen.

Mycket stabil:
Ibland får vi frågan om vattentunnorna är stabila. Svaret är att det är de; de kommer inte att blåsa omkull när de är tomma tack vare den runda kroppen. Och fyllda med vatten är de så gott som orubbliga.

Rengöring:
Det är mycket enkelt att ta bort alger och beläggningar som kan uppstå, använd vatten och rotborste. Det går även bra att använda diskmedel.

Tom vintertid:
Själva terrakottan i våra produkter är extremt stark och tål vinterns kyla men för att undvika risk med att expanderande is skadar regnvattentunnan ska den vändas upp och ned inför vintern. Och för att undvika att kärlet fryser fast i marken låter man munnen vila på kruktassar – så här:

Dela gärna denna sida!