Italienska terrakottakrukor

Italienska terrakottakrukor jämfört med KRETAKOTTA®

KRETAKOTTA®-krukor är kända över hela världen och så är även italienska terrakottakrukor. Men vad skiljer krukorna åt, hur står sig de allra bästa italienska krukorna mot de allra bästa kretanska, de av märket KRETAKOTTA® som tillverkas i vår fabrik på Kreta, rent tekniskt? Vi har besökt välrenommerade krukfabriken M.I.T.A.L. i Impruneta, Toscana.

Vi börjar med likheterna. Båda fabrikerna raffinerar leran själva och köper alltså inte in "färdiglera" såsom de flesta andra fabriker gör. Detta är det enda sättet att garantera att råvaran är ren och ouppblandad med andra lertyper. Vidare har M.I.T.AL. övergått till gasugnar eftersom dessa är överlägsna de gamla ugnarna i vilka man eldar med ved eller olivkärnor. Och det italienska hantverket håller generellt sett hög nivå även om vi vid granskning på plats fann en del krukor med inbyggda luftbubblor vilket försämrar hållbarheten och kvaliteten.

Redan här börjar skillnaderna. Den italienska s.k. Galestro-leran innehåller mindre calcium och mer järn än den kretanska Pithari-leran vilket gör de italienska krukorna rödare i färgen. Galestro-leran lämpar sig inte för drejning så de byggs istället upp i formar som pressas ihop. Krukorna är alltså inte skapade för hand på det traditionella viset som man gjort i urminnes tider utan varje kruka blir en kopia från mallen, utan unik och individuell prägel.

Det första vi förvånades över var den korta tiden krukorna brändes på högsta temperatur och att maxtemperaturen då var under 1000°C, 960°C för att vara exakt. Krukorna bränns under denna låga högsta temperatur i endast 2-3 timmar, enligt Franco som är en av delägarna. Detta medan våra kretanska krukor bränns i exakt 1080°C i 14 timmar. Terrakottakrukor från M.I.T.A.L är porösare än KRETAKOTTA®-krukor eftersom godset bränns under lägre temperatur och under kortare tid. De har därför inte samma vackra klang som de senare.

M.I.T.A.L.-krukorna klarar enligt Franco temperaturer ner till max -20°C medan KRETAKOTTA®-krukor uthärdar långt kallare temperaturer, ned till -35°C åtminstone men förmodligen ännu kallare. Inte så konstigt att vi ser en avsevärd skillnad här då KRETAKOTTA®-krukor har ett tätare gods.

Nästa ögonbrynshöjare var att de större italienska krukorna inte nedsänks i bad under ett dygn som våra krukor för den viktiga avkylningen utan bara vattnas lite med vattenslang. Endast de mindre kyls ordentligt i vattenbad, se bild nedan. Detta förklarades med att det är för krångligt och tungt att nedsänka stora krukor i vattenbad. Man undrar då i vilken utsträckning kvaliteten och härdningen blir lidande och vad följderna blir p.g.a. denna lättja. Att krukorna efter en tid börjar flagna och falla isär för bristande mekanisk styrka? För de YTTERST få äkta terrakottakrukor man ser i italiensk stads- och parkmiljö ser ofta ut som de fallfärdiga krukorna nedan... Eller vad är det som gör att de italienska krukorna går sönder, att bitar lossnar? Kan det bero på tekniken där man trycker in lera mot formen, bit för bit, att leran inte är homogent uppbyggd som i drejade krukor som är problemet? Eller att järnpartiklarna som finns i Galestro-leran "rostar" och försämrar godset i med tiden i väta? Vi vet inte men någonting måste orsaken till att bitar faller sönder från krukorna för det händer inte med KRETAKOTTA®-krukor.

Slutligen finns det en skillnad till som i och för sig inte handlar om något tekniskt men väl så viktigt - priset. De italienska krukorna från M.I.T.A.L. kostar två, tre gånger så mycket som våra KRETAKOTTA®-krukor utan att det finns något som tydligt motiverar detta. Tvärtom, eftersom krukorna både bränns och kyls av under kortare tid och leran och hantverket inte är bättre än för tillverkning av våra KRETAKOTTA®-krukor så finner vi det ganska häpnadsväckande att de italienska krukorna är flera hundra procent dyrare.

Exempel på prisskillnad:

KRETAKOTTA®-krukan Palamedes 60x80 cm kostar 3,890 kr (inkl moms). 
M.I.T.A.L-krukan Festonato 60x80 cm kostar över 10,000 kr (inkl moms).

Italienska krukor
Italienska krukor Image
Italienska krukor Image Italiensk terrakottakruka

Plastkrukor överallt i Italien!

Vid första anblick, på avstånd, ser det maffigt ut med de stora terrakottakrukorna installerade med vackra planteringar runt om i städerna i Italien. Precis som i andra medelhavsländer föredrar italienarna krukor framför rabatter; det är krukor nästan "överallt". Men när man närmar sig lite ser man att krukornas nyans och lyster ser lite konstig ut och att krukorna helt saknar patina. Och närmar man sig ytterligare så ser man att de ju är gjorda av PLAST vilket enkelt bekräftas genom att knacka på dem.

Överallt i Italien, från norr till söder och öst till väst, vare sig man befinner sig i Rom, Bolzano, Pisa, Neapel, Lecce, på Sicilien eller i självaste huvudstaden i Toscana, Florens (övre bild nedan), ser man dessa "dekorationer" med PLASTKRUKOR. Till och med på Vatikanstatens paradgata har man uteslutande valt terrakottafärgade plastkrukor framför äkta terrakottakrukor! Den nedre bilden visar italienska(?) plastkrukor i Cefalú på Sicilien. Vi uppskattar att mer än 99% av de mellanstora och stora terrakottafärgade krukorna man ser runtomkring i stadsbilden, både i privata och offentliga installationer, är av plast.

Det är inte utan att man misstänker att det skyhöga priset på äkta italienska terrakottakrukor i kombination med bristande kvalitet/hållbarhet trots allt, kan vara orsaken till denna trista degradering i stadsplaneringen... Stadshusanställda i Palermo bekräftade detta för oss när de berättade att de italienska terrakottakrukorna är för dyra och att det var huvudorsaken till valet av plastkrukor.

Italienska(?) plastkrukor Italiensk kruka