Amforeas Medelhavskeramik är företaget i Sverige som har som affärsidé att erbjuda kvalitetskrukor som inte går att finna annorstädes. Krukor går annars som bekant att finna lite varstans, hos trädgårdshandlare, butiker för hemmet och på byggföretag. Men de krukor man finner där är förhållandevis slätstrukna dussinkrukor som inte sticker ut när det kommer till vare sig kvalitet eller design. En dussinkruka är inte unik på något sätt, är oftast maskintillverkad i Asien och ger inte användaren den där härliga känslan som infinner sig när man inhandlat något riktigt speciellt och som blir en del av inredningen som man verkligen bryr sig om och värdesätter. Som man är stolt över att ha i sin ägo.

Speciella, exklusiva krukor till privatpersoner och företag

Vår strävan, det vi verkligen brinner för, är att erbjuda våra kunder verkligt speciella och personliga krukor, produkter som du som kund kommer att uppskatta under mycket lång tid framöver, som du värdesätter och som du stolt vill visa vänner och bekanta! Och inte bara privatpersoner, utan vi har genom åren framgångsrikt även nått företag som sätter värde på våra krukors höga kvalitet, som är måna om att dekorera sina miljöer med denna utvalda design och som vill förmedla exklusivitet. Exempel på sådana kunder är Uppsala botaniska trädgård, Furuviksparken, Gröna Lund, Västervik resort, Wenngarn slott, Stockholms stad, Svenska Kyrkan, Vasamuseet och nyöppnade Eden Stockholm på Smedsudden/Kungsholmen.

Två unika kollektioner

I vår strävan att sticka ut och erbjuda något alldeles extra tillhandahåller vi två unika kollektioner. Den ena utgörs av handgjorda keramikkrukor, -urnor och -vattentunnor av oöverträffad kvalitet, som till skillnad mot vanlig terrakotta är köldtåliga på riktigt och som har en individuell prägel. Dessa kärl är drejade för hand enligt urgamla traditioner av några av världens främsta keramiker i vår fabrik på Kreta. Materialet är helt naturligt och innehåller bl.a. korund vilket gör godset extra starkt. Eftersom modern brännteknik används säkerställs till 100% att inga brännmärken uppstår, något som annars är ett problem med denna typ av produkter. Denna kollektion kallar vi KRETAKOTTA och vi är generalagent i Sverige för den och har flera återförsäljare.

Den andra kollektionen som vi kallar Lucero utgörs av LED-upplysta designkrukor av exklusiv marmorbetong. Också denna kollektion är unik och kommer fortsätta vara det - eftersom den är skyddad av patent. Konceptet kommer från vår tillverkare Framusa i Spanien och även dessa kärl är handgjorda men drejas inte utan gjuts i formar. I kollektionen ingår allt ifrån mellanstora krukor för hem & trädgård och för företag och kontor, till riktigt stora planteringskärl ämnade för offentliga miljöer såsom torg, gågator och större entréer.

Gemensamt för kärlen som ingår i Lucero-kollektionen är att de har ett synnerligen unikt och elegant system med indirekt belysning som öppnar upp för helt nya installationer och möjligheter till dekoration i hem, hos företag och i publika miljöer! Vi är generalagent för Framusa i hela Norden.

Klimatpåverkan och arbetsmiljö

För att hålla låg klimatpåverkan och använda så korta transportvägar som möjligt har vi som policy att endast bedriva handel inom EU. Men det finns andra anledningar än miljöhänsyn till att vi inte bedriver handel med t.ex. Kina, Vietnam och Thailand: de är helt enkelt inga demokratier och arbetarna där har inte sällan usla arbetsförhållanden. Med våra fabriker i EU kan vi vara säkra på att goda arbetsvillkor råder, något som vi själva bevittnat under våra frekventa besök på dem. Läs mer om vår miljöpolicy här.

Vi som driver Amforeas Medelhavskeramik AB heter Adriana Berbesi, Stefan Stenfelt och Björn Frisk. Företaget bildades 2012 och växer stadigt för varje år. Ekonomin är god och utan skulder. Företaget säte är i Uppsala.