Vattentunnan Fraska | Medelhavskeramik.se Elegant och stilrent när klassisk design möter modern moderna husfasad.

Samla färskvatten stilfullt i Sveriges vackraste vattentunna!

Vattentunna av köldtålig keramik.
Handgjord, miljövänlig & underhållsfri!

Vår exklusiva och mycket populära vattentunna av hårdbränd keramik är den enda i sitt slag i Sverige och nominerades 2014 till Årets Trädgårdsprodukt (Elmia Garden Award). Nomineringen förvånar inte då den är Sveriges vackraste och miljövänligaste vattentunna! 

Fraska™ som vi kallar vattentunnan är omsorgsfullt skapt för hand och är överlägsen vattentunnor av andra material. Bland de många fördelarna (se nedan) vill vi framhäva att vår vattentunna är miljövänlig och inte släpper ifrån sig miljö- och hälsofarliga ämnen som både plasttunnor och inoljade trätunnor ofta gör. Det kan vara värt att tänka på om man ska använda sin vattentunna för att bevattna grönsakslandet eller har barn och husdjur i närheten...

Sedan 2016 erbjuder vi Fraska™ med rejäl tappkran av mässing och stål, installerad och klar vid leverans som tillval. Med den blir det extra lätt att sköta bevattningen i trädgården och tömma inför vintern!

I dessa tider av krisberedskap är det viktigt att ha dricksvatten i lager hemma. Läs nedan om hur du med Fraska™ och reningsfilter enkelt skapar egen liten dricksvattenanläggning!

Regnvattentunna

Fraska™ jämfört med vattentunnor av annat material:

Plasttunnor: Många plasttunnor på marknaden är från Kina och gjorda av LDPE eller Polypropen (PP), material som blir spröd vid kyla, som bryts ner av solens UV-strålar och ofta spricker i kyla. Dessutom läcker PP många kemikalier varav en del är mycket skadliga, bl. a. bensenderivat som är cancerframkallande. Andra problem med plasttunnor är att de p.g.a. sin låga vikt lätt blåser omkull när de står tomma eller nästan tomma och att de ofta bleknar av UV-strålarna.

Trätunnor: Vattentunnor av trä, ofta ektunnor, torkar lätt isär och kräver omsorg med kladdig behandling med oljor varje år för ökad livslängd; ändå är trätunnan förbrukad efter ett par decennier då den bryts ned av väta och UV-strålar. Bland de oljor som rekommenderas av trätunnetillverkare finns tjärolja och pigmenterad Benarolja. Just Benarolja beskriver tillverkaren själv som hälsofarligt och "skadligt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön." De uppmanar vidare till "undvik utsläpp till miljön"...*
Dessutom är trätunnor känsliga: de klarar kyla sämre än Fraska™ och så får de inte stå uppställda direkt på backen etc. 

* Jotum Benar

VattentunnaVattentunna på piedestal, ställning
Fraska™ på piedestalen Atlas (tillbehör)

Var köper man vattentunnorna? Klicka här för priser!

Naturmaterial & miljövänlig för en hållbar livsstil

Vår vattentunna Fraska™ är miljövänlig och till 100% fritt från giftiga tungmetaller visar en vetenskaplig studie! Godset är tillverkat av starkt, köldtåligt naturmaterial utan tillsatser. Fraska™ kräver inget tidskrävande kladd med dyra, miljöskadliga oljor som i fallet med ektunnor och blir bara vackrare och vackrare med tiden då ytan får spännande patina! 

Volym:
Fraska™  110 x 80 cm rymmer ca 400L
Fraska™
 
90 x 70 cm rymmer ca 240L
Fraska™ 70 x 60 cm rymmer ca 130L

Forskarna varnar för vattenbrist - samla regnvatten!

Forskarstudie: "Allt viktigare att ta vara på regnvatten i framtiden"

På grund av klimatförändringarna kommer det i framtiden att bli viktigare att ta vara på regnvatten som faller på hustak i tätorter.

– Dels kommer vi att få totalt sett lite mer nederbörd men det värsta är att det kommer vid olika tidpunkter och kanske häftiga flöden, vilket gör att vi måste ta hand om det här, vi måste fördröja systemen. Om det kommer för mycket regn på en gång blir det översvämningar, de dagvattensystem vi har kan inte klara det, säger Bo Olofsson som är professor i miljögeologi och som ingått i forskningsprojektet Urban Rain vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Läs vidare i artikeln från augusti -17 om vikten att samla regnvatten på Sverige Radio.

Vattenbristen fortsätter

Under de senaste åren har klimatförändringar med varma somrar, mindre snömängder på vintrarna och mindre snösmältning gjort att grundvattnet inte byggts upp till vintern, förklarar Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.

– Vi är lite bekymrade. Om det inte kommer några stora förändringar med mer nederbörd eller mycket snö, så kommer vi ha byggt upp ytterligare mer brist till nästa år, säger Dalhielm. Som säger att konsekvenserna kan ställa samhället inför svåra val: – Vem har rätt att ta ut vatten? Om vi hamnar i en bristsituation, att det inte finns tillräckligt. 

Stora delar av sydöstra Sverige är rött, det vill säga mycket under det normala. Och risken för torka ökar på grund av klimatförändringarna. – Vi måste både minska vår klimatpåverkan och dessutom förbereda och anpassa samhället för den klimatpåverkan som redan pågår, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI.

Vattna även vid bevattningsförbud

Myndigheterna uppmanar invånarna att spara att regnvatten från stuprör i tunna (2024). En stor fördel med att samla upp regnvattnet i vattentunna är att man kan använda det för att vattna i tider av bevattningsförbud som många kommuner inför under vår och sommar varje år. Under dessa perioder är det endast tillåtet att vattna med kanna. 
Om bevattningsförbudet inte följs riskerar fastighetsägaren att få vattnet avstängt.

Att fylla en 10-literskanna från kran kan ta upp till en minut eftersom många kranar blandar i luft för att spara på vattnet. Att fylla samma kanna genom att doppa ner den i vattentunna tar bara ett par sekunder. Och till vår vattentunna finns fördelen att man på tappkranen (tillval) kan koppla en vanliga ½-tums trädgårdsslang och vattna bekvämt istället för att springa runt med tung kanna. Visst, trycket blir inte lika stort som med vattenslang kopplat till det kommunala dricksvattennätet men man vattnar istället med gott miljösamvete!

Överlägsna fördelar

Utöver praktiskt taget obegränsad livslängd äger vår vattentunna Fraska™ en rad fördelar jämfört med ektunnor och har därför blivit ett mycket populärt alternativ:

  • starkare, motståndskraftigare och hållbarare material än ek
  • vacker även på insidan där man betrakta det fantastiska hantverket
  • kräver inget materialunderhåll med dyra och skadliga oljor årligen
  • torkar inte isär med risk att falla sönder under torrperioder
  • behöver aldrig tätas för att inte läcka då den stått torr länge
  • inga metallband som riskerar kana av, rosta eller gå sönder
  • bryts inte ned av UV-strålar eller väta 
  • ju fler som väljer Fraska™ desto fler ekar får stå kvar
Missa inte investeringsvärdet!

Vattentunnan Fraska™ har en unik egenskap som ger den ytterligare en speciell fördel: den är en mycket god investering! Med dessa regnvattentunnor stylar du enkelt trädgården och skapar höjt intresse för den. Dessutom bidrar Fraska™ till ökat värde på fastigheten vid försäljning! En annan viktig aspekt är livslängden och det värdet i sig: när andra tunnors tid är förbi står våra kvar, vackrare och värdefullare än någonsin med den fantastiska patinan som ytan får med tidens tand. 

Ekonomisk ersättning från kommuner > incitament att investera i vackraste vattentunnan!

Kände du till att flera kommuner erbjuder en ekonomisk ersättning för att plocka bort markstuprören kring villan/radhuset?! I Malmö och Lund får man t.ex. 2500 kr per stuprör!

Läs om bakgrunden och se nuvarande kommunlista!
Vattentunnan
PIMP YOUR GARDEN! Kvalitetskrukor och -vattentunnor av märket KRETAKOTTA® bidrar till både ökat intresse och ökat värdet av trädgården!
Vattentunnor

Vattentunnor av KRETAKOTTA® som står ute år ut och år och år in och som utsätts för sol, värme, regn, kyla, is och snö kommer att utveckla en fantastisk patina! Vattentunnan ovan har använts i nästan ett decennium och är lika funktionsduglig nu som när den var ny.

Jämför med ekfat / ektunnor som har några år på nacken: det uppstår inte bara problem med att metallringarna (bandstålet) rostar och halkar ned utan trätunnan blir också gles och obrukbar när ekplankorna gås åt efter att de utsatts för UV-strålning och väta. Bilden nedan visar en ektunna med 30 mm tjocka kvalitetsplankor men som inte  längre går att använda...

trätunna trävattentunna ektunna

Vattenplanteringar

Plantera gärna vattenväxter såsom näckrosor och flytväxter i vattentunnan. Och fiskar som gillar mygglarver! Vi har har guldid i vår stora 400-literstunna i utställningen.
Vattentunna med flytväxter näckrosor
Vattentunna med flytväxter näckrosor

Hur stor vattentunna behöver jag?

Ponera att det regnar ihållande under en dag, säg 10 mm. Det ger 10 liter regnvatten per kvadratmeter. Har man ett hus med en byggyta på 140 m2 och fyra stuprör kommer det i var och en av dessa att forsa ner 350 liter vatten. För att samla upp allt detta värdefulla, rena vatten behövs då 4st Fraska™  110x80cm (som rymmer ca 400L).

Har man istället ett attefallshus (25 m2) eller större växthus med två stuprör skulle det med ovanstående nederbörd räcka med mindre vattentunnor, 2st Fraska™  70x60cm á 130L.

För mindre byggnader, t.ex. friggebod med pulpettak och bara ett stuprör passar vid 10 mm regn en 200L Fraska™  90x70cm bra.

Vattentunnan Fraska | Medelhavskeramik.se Elegant och stilrent när klassisk design möter modern moderna husfasad. Vattentunnan Fraska | Medelhavskeramik.se Elegant och stilrent när klassisk design möter modern moderna husfasad.

NY PRODUKT: ÖVERLOPP I MÄSSING
Överloppet består av en genomförning och ett vinkelrör i mässing för att leda bort vatten då vattentunnan blir full. Tanken är här att använda en vattentunna av mindre storlek för överskottsvattnet. Två vattentunnor av olika storlekar vid en husknut ser mycket trevligt ut.
Vid beställning, ange i noteringsfältet för ordern vid kassan på vilken sida överloppet ska installeras sett framifrån (t.ex. höger sida, vänster sida, framtill, baktill).

Här visas vattentunnan Fraska™ 110x80 cm som med ett överlopp (säljs som tillval) leder överskottsvattnet vidare till Fraska™ 70x60 cm. Eftersom den mindre är betydligt lägre är den lättare att med hink hämta vatten ur.

Kommentarer från våra kunder:

"Vi är jättenöjda med vår Fraska. På vår lilla tomt är tunnan helt klart en av höjdpunkterna!"Thomas Lindahl Jonsson, Örebro
"Äntligen har jag bytt ut min gamla fula vattentunna i plast till en vattentunna i keramik. Den kommer från Amforeas Medelhavskeramik och tål minusgrader. Krukan ger karaktär och tar med en bit av Medelhavet in till min innergård. Plus för snabb leverans!"Kicki Bjerger, Anemone Trädgård & Design, Laholm
"Vi är mycket nöjda med vår nya snygga vattentunna. -God service och snabb leverans!"Gustaf och Bente, Nynäshamn

Mer feedback från kunder!

Läs fler kommentarer om våra krukor, vattentunnor och om vår service här

Allmän info, skötsel & tips

Fraska™ har beroende på storlek en volym på ca 400 L, 240 L  och 130 L och passar lika bra som regnvattentunna vid husknuten som i växthuset.

Använd fällbar utkastare:
Vid husknuten används lämpligen fällbar utkastare som monteras på passande höjd på stupröret. När vattentunnan är full stänger man utkastaren och låter vattnet ledas till dagvattenledningen. Finns att köpa i olika dimensioner och färger i byggvaruhus. Att använda en vattentunna är ett bra och enkelt sätt att spara på vatten i en villaträdgård och därmed ett miljösmart alternativ till det kommunala vattnet.

Temperaturreglerare:
I växthuset fylld med vatten fungerar vattentunnan också som temperaturreglerare eftersom vattnet värms upp på dagarna och avger värme på nätterna.

Riktigt rent vatten:
Regnvatten är kalkfattigt men också fritt från klorin och kemikalier. Det är det klart bästa alternativet för en rad olika växter som inte gillar kalk, bl.a. kalmia, ljung, rhododendron, kornellträd, hortensia, kamelia, gentiana, alpsippa, hibiskus, gardenia, astilbe, citrus, kattsvans och olika palmer. Vattentunnan kan också användas för vattenväxter och givetvis även för vanliga planteringar av blommor, buskar och prydnadsträd.

Dessutom, när växterna vattnas med uppsamlat regnvatten är vattentemperaturen betydligt behagligare för växterna än iskallt vatten från trädgårdsslangen.

Mycket stabil:
Ibland får vi frågan om vattentunnorna är stabila. Svaret är att det är de; de kommer inte att blåsa omkull när de är tomma tack vare den runda kroppen. Och fyllda med vatten är de så gott som orubbliga.

Rengöring:
Det är mycket enkelt att ta bort alger och beläggningar som kan uppstå, använd vatten och rotborste. Det går även bra att använda diskmedel.

VÄND UPP OCH NED INFÖR VINTERN!

Tom vintertid:
Själva terrakottan i våra produkter är extremt stark och tål vinterns kyla då den är innehåller världens starkaste kolfria mineral, korund. Men för att undvika risk med att expanderande is skadar regnvattentunnans efter säsongens vattenmättade gods, skall den vändas upp och ned inför vintern. Och för att undvika att kärlet fryser fast i marken låter man munnen vila på kruktassar som videosnutten nedan visar:

Expert: "Det ska stå regnvattentunnor under varenda stuprör!"

Sveriges främsta expert på växtskydd, Maj-Lis Pettersson, har hållit trädgårdsprogram i Sveriges Radio Uppland i 30 år och har skrivit flera böcker. Hon uppmanar oss alla att samla på vatten: "vatten som samlas i regnvattentunnor värms dessutom upp och det gillar växterna när de sedan bevattnas", berättar hon för SR P4 Uppland i juli 2018. Hon fortsätter: "det ska stå regnvattentunnor under varenda stuprör!"

Extrem vattenbrist i Europa

Ingen har missat de kraftiga miljöomslagen med katastrofala översvämningar i västra Tyskland och Belgien under sommaren 2021, varvat med som nu extrem torka och vattenbrist i stora delar av vår kontinent. För det senare fallet varnar Europeiska kommissionen European Drought Observatory (EDO) för att det just nu är för torrt i 44% av Europas landyta och att i 15% av samma område är vattenbristen kritisk. "Sammantaget kan detta kräva att extraordinära vatten- och energihanteringsåtgärder vidtas i drabbade länder", skriver EDO. Som bilden nedan visar är även Sverige drabbat i den värsta torkan i Europa på 500 år.

KRISBEREDSKAP: skapa egen liten dricksvattenanläggning

Bakgrund:
I kristider är det viktigt att ha hemberedskap vilket innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka. MSB och andra myndigheter uppmanar oss att ha en lång lista på saker hemma men viktigast av allt är lagerhålla stora mängder dricksvatten. För en vuxen ska man räkna med en åtgång på minst tre liter vatten per dag och vid ansträngning eller graviditet, det dubbla. För en familj med två vuxna och två barn får man alltså räkna med 70-140 liter vatten bara för att dricka, för denna period. Sedan behöver vi därtill vatten för att koka mat och för att tvätta oss...

Kommuner saknar plan för dricksvattenförsörjning:
Enligt Svenskt vatten (2024) saknar flera av landets kommuner en plan för hur folk ska få vatten under kris eller krig, om vattnet slutar att rinna i kranarna.

Egen liten dricksvattenanläggning:
Under upp till åtta månader om året kan vattentunnan Fraska™ brukas som vattenuppsamlare och lagring av det rena regnvattnet. Eftersom Fraska™ till skillnad mot vanlig plasttunna, är en keramisk produkt riskerar man inte att få i sig mikroplaster då man dricker av det uppsamlade vattnet. Trots att vattnet normalt sett håller sig fräscht och svalt i våra keramiska vattentunnor då nytt regnvatten leds ned från stuprör tämligen regelbundet så kan ändå bakterier och protozoer samlas. Lösningen för kunna använda det uppsamlade regnvattnet är att filtrera det innan man dricker av det. Det finns flera produkter på marknaden och en är Aquamira WaterBasics kit. I det kittet som kostar några hundringar ingår en handpump och filter som renar vattnet från just bakterier, parasiter, virus och protozoer. WaterBasics ger effektiv rening av upp till 450 L vatten.

Så med Fraska™ och ett vattenreningskit skapas en lika effektiv som vacker dricksvattenanläggning för lagring av hundratals liter vatten, tillgänglig precis vid husknuten!

Vattenfilter med pump, vattenrening

Vattenfilter med pump, vattenrening

Dela gärna denna sida!