Pithari

1,150 kr10,900 kr

En av många klassiska kretiska formgivningar och den största urnan i vårt ordinarie sortiment. De största modellerna av denna urna tar åtskilliga dagar för en skicklig keramiker att skapa.
Den maffiga formen på de större modellerna gör att Pithari passar bäst i större utrymmen, gärna som solitär. Urnan passar både för plantering av både blommor, Thuja och prydnadsträd men även som ren dekoration.

Urnan passar också perfekt som imponerande regnvattentunna istället för vattentunna av plast eller av ek som kräver underhåll varje år. Placera den under stupröret och låt den samla upp regnvatten för bevattning. Eller ställ i eller utanför växthuset / orangeriet för nära tillgång till naturligt vatten. Eftersom regnvatten är kalkfattigt är det det bästa alternativet för en rad olika växter som inte gillar kalk, bl a kalmia, ljung, rhododendron, kornellträd, hortensia, kamelia, gentiana, alpsippa, hibiskus, gardenia, astilbe, kattsvans och olika palmer.

Ett annat tips är att använda modellen 100 x 70 cm som ett unikt och iögonfallande mingelbord vid poolen eller på altanen! Lägg bara en glasskiva eller designat järngaller om ca Ø80 cm ovanpå för ändamålet. Som extraeffekt kan man installera en enkel lampa i botten, fylla upp med lite vacker sten för att dölja sladden och ge lampan stöd. Dra sladden genom urnans dräneringshål.

OBS! De flesta storlekar av Pithari redan slut i lager. Finns endast EN kvar av den största storleken. 

Nollställ
Artikelnr: Inte tillgänglig Kategori:
Vikt Inte tillgänglig
Dimensioner Inte tillgänglig
Dränering

Urnan kan levereras med dräneringshål.

Planteringstips

Kärlet kan användas för plantering och eftersom det är stort så kan man komponera växter med olika färger och former. Plantera höga sorter i mitten om krukan står fritt eller i bakgrunden om den står mot en vägg. En stomme av långlivade växter som thuja, murgröna, ormbunkar, rabatteternell eller sommarcypress kan sen kompletteras allt efter säsong med olika blommor, t ex
– penséer och lökar på våren
– begonior, petunior, margueriter och rosor på sommaren
– cyklamen, krysantemum och prydnadskål på hösten

Frosttålighet & variationer

Denna urna har ett dräneringshål. Vi rekommenderar att lägga fiberduk eller tidningspapper i botten och sedan några cm lecakulor om urnan ska användas för plantering. Fiberduken förhindrar att en lecakula pluggar igen hålet. Som avskiljare mellan lecakulor och jord används fiberduk. Annars kommer jorden med tiden att sjunka ner och blanda sig med lecakulorna. Hela poängen ett lager lecakulor i urnans botten är att skapa ett utrymme längst ner där överskottsvatten kan samlas (och rinna ut genom dräneringshålet). Detta gör att rotsystemet aldrig står i blöta och riskerar att ruttna. Detta är speciellt viktigt då plantan vilar.